Summa sidvisningar

fredag 6 maj 2016

4ggr regeln del # 2

En kund jag har som jobbar med IT berättar ibland om människor hon kan få in i sitt kontor som är specialister. De kan en enda sak 4-5ggr bättre än alla andra, kan bokstavligen ersätta 3 andra medarbetare....men är oroväckande dålig på allting annat. Jag vet inte om hon skämtar eller inte, men hon säger att de inte kan "äta med bestick" typ.

4ggr regeln är när någon värderar någonting så mycket mer än någon annan att även när den andra fördubblar sina försök är de dubbel så dåliga än den första människan.

De breda pyramiderna värderar förutsättningar på det här sättet, 4ggr mer än de smala. Ofta intelligens, tex. De värderar att kunna mer än att göra. I det här fallet är det för att göra det lättare på sig själv: de behöver då använda mindre energi när de gör saken och riskerar inte att misslyckas. Problemet är att de värdesätter förutsättningar så pass högt att andra människor har inte ens hört talas om vissa av de som de tar upp.

De smala pyramiderna värderar resultat och själva görandet så pass mycket att det chockar de breda och gör illa människor ibland. De, liksom de breda, har optimerat sitt och ignorerat det andra-i det har fallet har de optimerat försökande och ignorerat kunnandet.

De här två pyramider är två olika sidor av samma mynt. De är specialister. Sveriges problem är inte den andra problemet där: människor som har optimerat sina sätt att försöka.

Jag är inte en specialist och de mest framgångsrika kunder jag har är inte det heller. De är väldigt bra på typ 3 saker tex, men inte världsklass i någon av de. Specialisterna hamnar under de tyvärr och det tror jag kommer vara så framöver. Framtiden ligger hos The Renaissance Man)(han/hon som är bra på flera saker, inte för många).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar