Summa sidvisningar

fredag 15 april 2016

Mönstret Del # 3: Den Smala Pyramiden

Sist, berättade jag om den breda pyramiden. Den människan eller det sättet att nå mål som övervärderar förutsättningar och undervärderar resultat.

Dagens ämne är den smala pyramiden: den människan som endast bryr sig om resultat, oavsett hur han/hon får de. Jag kallar de här människorna för "just do it'ers". De här människorna lyder inte lika mycket som de breda pyramiderna men är knappast bättre. De står, till stor del, för hela världens stora problem. Anledningen att de ligger bättre till än de breda pyramiderna är att de gör någonting medan de breda gör ingenting. Generellt sett så är det mer framgångsrikt att göra någonting om det enda andra valet är att göra ingenting, oavsett hur dåligt.

De smala pyramiderna går direkt till mål, utan att tänka på hur de har nått sitt mål.EX:

När den här människan ska springa en maraton, tränar inte han/hon, utan springer för första gången själva maran. Det händer varje år.

När han eller hon ska skaffa energi för sitt stad bryr de sig inte om miljön, utan tar den metoden som är enklast och vinner mest energi.

Den här människan kan upplevas som en bully och går alltid snabbare fram än vad andra är beredda på(och de själva).

Den här människan har problem med hållbarhet. De klättrar upp till peaken, men ramlar ofta av och gör illa sig själv eller någon annan. Deras enda fokus är att "få det gjort".

När den här människan ska börja träna på gymmet börjar de alltid med en svår lyft: olympliska lyft eller styrkelyft-aldrig en stöd moment.

Egentligen är det den här människan som de flesta människor är arga på. De skapar synliga problem. Han/hon upplevs ofta som väldigt kapabel men sen blir det de försöker göra inte lika bra som man hade tänkt, eller bra överhuvudtaget. På det stora hela är de breda pyramiderna ett större problem än vad de smala är, men resultaten av de smala pyramidernas agerande är ofta mer intensivt negativt, som jag brukar säga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar