Summa sidvisningar

söndag 6 september 2015

Livet är Stort.

Jag sprang på en Svensk/Amerikansk kund jag hade för länge sedan på gatan idag. Vi pratade lite grann om min framtid. Jag har fått så mycket från mina 8 år här i Sverige utvecklingsmässigt att jag känner att jag behöver fortsätta uppleva andra kulturer för att inte börja stå stilla.

Jag har länge haft Karibien i tankarna. Först var det Guyana, sist var det Tobago. Jag vet inte vilket det blir, men jag känner att jag behöver någonting därifrån. De är bra på en annan aspekt av livet som varken Svenskar eller Amerikaner är.

För länge sedan skrev jag ett inlägg om att inte göra det svårt för din medmänniska att ha med dig att göra. Jag tror fortfarande att för många människor gör det, både Svenskar och Amerikaner. Som den ständiga invandrare vart jag än är känner jag ett behov av att berätta för alla hur stort livet verkligen är.

För att "lyckas" i livet krävs det fortfarande så lite att människor kan glömma bort det allra mesta och bara bli bra på ett par saker för att leva lyckligt. Men livet i sig är större än det.

En kund till mig ville prata om Donald Trump häromdagen och hur sjukt dålig hon trodde att han var. Jag sade att jag inte tyckte att han var så farlig. Kunden bryr sig väldigt mycket om jämställdhet och feminism. I USA kan man vara lycklig, framgångsrikt, och älskad av andra människor utan att ha någon gång hört talas om feminism eller jämställdhet: vilket är praktiskt sätt sant för de allra flesta där.

Jag vet redan vad ni tänker: "nej, det kan man inte, de två saker behövs faktiskt för att uppnå lycklighet." Nej, livet är större än det. De två saker behövs för att vara lycklig här i Sverige och bara i USA för att optimera lycka och framgång.

Jag vill påminna er om att Svenska socio-politiska tron är inte ens på kartan för de flesta människor i USA. Disciplin, självansvar, och vilja bland annat är det som är viktigaste för ens framgång i USA och andra saker ses ner på för det mesta.

Livet är tillräckligt stort för både mina kulturer att ha rätt.

Jag vill prata om det alla verkar prata om just nu: invandring. Vad kommer krävas för att invandring ska fungera? Först och främst: en betydligt lättare arbetsmiljö. Gör som USA och Kanada har gjort-tillåta alla starta företag utan stor risk i form av bindning till anställda. Just nu är den svenska affärssystem hästlängder i från ganska många andra. Som Amerikan är det extremt frustrerande och till och med skrämmande hur mycket makt anställda har över sina arbetsgivare. Jag har flera invandrare kompisar från I-länder som mer eller mindre inte anställer Svenska människor längre: "för odisciplinerade, för krävande..." En människa från ett u-land kommer inte kunna anställa Svenska människor överhuvudtaget, utan bara egen släkt. Det är den praktiska sanningen.

Människor från andra länder kommer inte kunna hänga med de Svenska kraven på företagare.

Nu vill jag prata om vad som kommer behövas för att Svenskar ska vara bekväma med och välkomnande mot invandrare

Generellt är Svenska människor otrygga i sin omgivning just nu och rädda för andra människor. Andra människor från andra länder är de mest skrämmande. Varför? För att livet är stort. Min Amerikansk kultur ignorerar helt ganska många Svenska värderingar och tycker att vissa av de är rent utsagt farliga och mina landsmän är generellt beredda att starta i alla fall verbal konflikt över det.

Ni kan skylla på generell främlingsfientlighet allt vad ni vill, men det är den minsta av alla anledningar. Svenskar är generellt inte främlingsfientliga. Sverige är för slapp. Det finns betydligt för lite ledning(struktur) och beskyddande i den Svenska sociala miljön för att människor ska känna sig trygga och de kommer inte bjuda in människor från en annan kultur när de inte är trygga med deras egen. Det behöver finnas en Code of Conduct.

Nu kommer ni behöva bjuda in människor, men det är fortfarande inte bekvämt och det är det som jag tror att de flesta människor är ut efter i den här argumenten: att människor ska på ett bekvämt sätt bjuda in folk. Låt mig berätta varför:

Det är fel att vara konservativ. Det är fel att korrigera människor. Människor plankar bakom dig och det är du som blir utskälld när du stoppar de. En människa attackerar dig fysiskt och det är du som behöver akta dig för att för aggressivt försvara dig själv. En människa snattar från din butik och du behöver tänka på hur du skal hantera situationen utan att bli straffad. En anställd gör inte sitt jobb och nästan rånar dig på ett bokstavligt sätt och du är skyldig honom/henne rätt behandling. Ett barn i ditt barns klass som är störande bes inte att ställa sig i korridoren, utan resten av klassen bes sätta på sig stora hörlurar. De här sakerna är tecken på vad det är som saknas i den Svenska samhället och vad människor kommer behöva för att känna sig trygga med varann.

När människor inte beter sig(vilket är vanligt) och andra människor är inte tillåtna att korrigera de finns det ett problem. Jag har mycket coachning erfarenhet och jag kan säkerställa er att ni ber era medmänniskor om för mycket. De kommer inte acceptera den här nivån av slapphet mycket längre utan uppror...vilket är det vi ser nu. Det är synd, men upproret är riktat bara utåt mot invandrare. Den riktiga sanningen är att det behöver riktas mot all dålig beteende.

Lycka till med att få de att bli välkomnade mot invandrare. Sorry, not going to happen. Ni behöver skydda varann från de dåliga delarna av människa beteendet lite mer: rån, våld, lathet, bortskämd beteende, utnyttjande...osv. Gilla det eller ej, men de här sakerna är dåliga och de behöver stoppas. Än så länge tillåter ni människor göra nästan vad som helst ibland och det accepteras inte av en växande mängd av människor. Och inte bara den extrema Svenska högern, utan till och med ganska vanliga människor som bara har en normal moral gräns som de inte alltid vill ska hotas.

1. Lätta på kraven på företag-i alla fall små företag.

2. Skapa en struktur med en "code of conduct" för att hjälpa människor känna sig trygga och skydda de lite grann mot sin medmänniska, oavsett vart de kommer ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar