Summa sidvisningar

fredag 8 maj 2015

Sanningen

Det slog mig igår man kan skrika ut saker i Sverige som man kan knappast viska i USA.

Immigration är större än bara en resa till ett ställe. När man är verkligen i den nya samhället kommer man i kontakt med en annan värld som inte syns tydlig på ytan.

Jag hoppas att människor förstår: det mesta av USA finns i mellan New York och Los Angeles. Jag har få släktingar som inte äger flera vapen, och ungefär hälften bär de på sig. De tycker att Barack Obama är en kommunist som borde fängslas. Du kan, i princip, inte prata öppet om feminism i USA som man kan i Sverige. Nästan all prat om "rättvisa" anses tillhöra hippy vänster människor som är höga hela tiden och inte gör någonting med sina liv. Om en människa från gettot, utan pengar, utan mat, och med ingen utbildning misslyckas i livet är det hans brist på karaktär som orsakade det. Det finns anti-abort skyltar överallt i vissa städer längs motorvägen. Det går nyhets program relativt ofta som syftar på att jaga ner människor som lever på bidrag för anledningar som anses vara för mesiga: bland det sämsta man kan göra i det Amerikanska samhället är att leva på bidrag. Majoriteten eller nära majoriteten av USA tror att deras största problem är att de inte är tillräckligt konservativa(jag gissar att det samma är sant för många länder i mellanöstern).

I Sverige kan en människa som har dödat en annan sitta i fängelse mindre än två år och ibland inte alls. En människa kan snatta eller ta pengar från sitt eget företag och ha mer rätt att behålla jobbet än att förlora det. En människa kan leva på bidrag i princip hela sitt liv och vara fullt kapabel att jobba med någonting annat än vad de jobbade med förut utan att känna någon slags skyldighet själv eller från sin granne. De flesta tycker att Sveriges största problem är att Sverige in är tillräckligt lång till vänster: Sverige hade två av de mest berömde politiska ledare i hela världen som gjorde det så att vi knappaste kände av den 2008 ekonomiska krisen i jämförelse med andra länder, men tyckte ändå att de var för dåliga och valda istället att rösta in ledare som är så illa att de går nästan inte att skämta om. Det går konstanta reportage om människor som har blivit behandlat på ett tydlig sätt: inte ens ett orättvist sätt. För att undvika att vissa barn blir orättvist behandlat kan alla barn behöva sätta på sig hörlurar i en klassrum medan de stökiga barnen får fortsätta att stöka till.

Jag har märkt dock att normer finns för att bevara en sanning. De kommer inte bara av sig själv. De här normer kommer ifrån djupare sanningar och människor har skapat de för att garantera att deras liv blir bra.

Vad är det som egentligen garanterar att livet blir bra dock? Vad är de generella reglerna?

Jag har funnit de i religion-förmodligen alla religioner. Religion är ok, det är inte hälften så farlig som Svenskars känslor kring det. Den bokstavliga interpretationen av enstaka kapitel är förmodligen farligt men så är det med allt.

Tro: mod, försöker alltid, gör allt som kan tänkas göras, pressar fram.
Ärlighet: berättar hela sanningen, ljuger aldrig, inte ens vita lögn.
Ödmjukhet: försöker inte se ut som mer än vad han är.
Kärlek(stöd): hjälper att ta bort människors rädslor.

Det är de sakerna som tar oss fram och ger oss ett bra liv. De ovannämnde normer gör också det men behöver bli ifrågasatt.

När man värderar de bakomliggande idealen jag nämnde nyss behöver man inte oroa sig för att de blir gammaldags och inte passar inte i samhället längre eller slutar att funka.

När en norm har hållits för länge, inte blivit ifrågasatt eller begränsat av en annan dock kan det börja ta för mycket plats i samhället och leda till osanningar åt andra hål, vilket är det jag tycker har hänt i både USA och Sverige.

Jag kan ärligt säga att Amerikaner behöver ta hänsyn till förutsättningar ungefär dubbel så mycket som de gör nu för att ha ett fungerande samhället.

Jag kan ärligt säga att de flesta Svenska människor skulle föredra ett mer traditionellt syn på könsroller.

Amerikaner skulle bli lyckligare med mer delad ansvar, speciellt över miljön och själva marken i landet. Just nu är det snarare delad rättighet som gäller och ingen delad skyldighet.

Jag kan säga att Svenskar skulle bli mycket gladare med mer rörlighet i arbetslivet och mindre säkerhet: det som egentligen är huvudansvarig för hur bra USA och Kanada har lyckats med immigration och hur dålig Sverige har det.

Jag kan säga att Amerikaner skulle bli lyckligare med strängare arbetslagar kring övertidsbetalt: just nu är det förväntat att man jobbar oändligt i övertid utan betalt.

Jag kan säga att Svenskar skulle känna sig tryggare om deras rättsystem straffade våldsamma brottslingar hårdare, till och med de under 18.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar