Fortsätt till huvudinnehåll

En inblick i PT yrket

I min sista artikeln skrev jag lite grann om vad bra PT är. Det här är en guide för blivande PTs eller någon annan allmänt intresserade av PT yrket. Jag pratar om saker som är lite känsliga att prata om, men jag hoppas ni kan se värdet att prata om de ändå.

Vad krävs för att bli bra?

Mycket erfarenhet och mycket plugg. Det bästa du kan göra som nybörjare PT är att köra PT med en annan.

Köp online program som du själv kör genom i flera veckors eller månaders tid eller DVD seminarium som du kan spola bak hur många gånger du vill för att ta anteckningar. Jag har en regel för mig själv: när en utbildning är klar, köper jag en till.

De bästa tränare i branschen just nu är Eric Cressey, Mike Boyle, Gray Davis, Dan John, Mike Reinold, Alwyn Cosgrove, Dr. Cobb...och flera andra. Kolla upp vem som finns därute. De alla säljer information i massor.

Utbildningar av olika slags ligger faktiskt inte högt på min lista när det handlar om saker du kan göra för att bli bättre. Jag själv går väldigt få utbildningar i verklighet. Du är oftast offer till din instruktörs förmåga att lära ut och du får också för mycket information på en gång.

Perform Better eventen är ett mycket bra ställe att komma i kontakt med de bästa och fatta vem man ska ha som förebild. Som alla andra seminarium i verklighet dock, är det ingenting för mig att använda i utbildningssyfte. Bara sjukt mycket information presenterat på allt från ett bra sätt till ett kass sätt.

Jag och Eric Cressey:Hur skaffar man kunder?

De flesta kommersiella gym har system på plats nu för att deras medlemmar ska få en smak på PT och deras PT kan få skaffa kunder. Det brukar vara i form av en eller två gratis PT timmar med ett täckning av ett medlemskap. Det bästa du kan göra är att använda det systemet i början. Annars behöver du träffa kunder på golvet, i princip.

Hur ser en PTs schema ut?

I början ser det ut så här: All day, everyday.

När man har skaffat sig kunder, kan man börja krympa ner sitt schema lite grann till mer bekväma tider. Med det sagt, den största misstaget nybörjare PTs gör är att de försöker jobba med en begränsad schema direkt från början. Nästan alla som jobbar så misslyckas...go ahead and try....men inte hos mig.

Hur är PT lönen?

Det beror på dig. De flesta tjänar runt 20.000 per månad i början(efter att de har kommit igång). Jag tror att snittet överhuvudtaget är runt 24-27.000.

Erfarna PTs, som är på de högsta lönenivån och jobbar minst 40 timmar i veckan tjänar från 60.000 hela vägen upp till 85.000 i månaden. Ibland kan man höra talas om lite mer, men det brukar inte vara långsiktigt.

Allting över 65.000 per månad kräver mer än 40 timmar i veckan, utan snarare 45-50 timmar i veckan.

Hur är gym miljön att jobba i?

Förmodligen lite sämre än andra. Det finns alltid mycket på gång. Alla gym spelar hög musik från öppning till stängning. Ordning och reda är ett konstant kamp. 8-10 timmar om dagen för en hel karriär och du kommer börja känna det. Men, det positiva överväger det negativa.

Vad händer om PT och kund börjar få romantiska känslor för varann?

Någon gång, speciellt tidigt i din karriär, kommer det där hända. Då gör man en bedömning. Jag brukar säga till mina PTs och kollegor: om du tror att du kommer gifta dig mig kunden, kör på. Om det är någonting annat, gör inte det. En sak är säker dock och det är att sekunden den gränsen korsas är er professionell förhållande över och du har förlorat en kund. Bäst att förlora bara för någonting värt att förlora.

Kan inte jag träna människor på vilket gym som helst...typ privat?

Nej, det kallas för svart PT och allt som upplevs utifrån som personlig träning är ej tillåtet. Det kan resultera i att både kunden och PTn förlorar deras medlemskap. Det är oftast självklar även fast både människor tränar för att dölja det.

Hur vet jag om PT är rätt för mig?

Jag intervjuar människor och har haft en hel massa med PT kollegor över åren. En PT är en coach: en lärare. Om du vill hjälpa människor leva bättre liv med träning, kost och livsstil förändring som verktyg är du 100% rätt för yrket.

Majoriteten av människorna jag intervjuar säger till mig att de vill vara PT för att de älskar att träna.

Sorry, men alla älskar att träna, det säger ingenting till mig, förutom kanske att jag inte borde anställa dig.

Finns det något annat positiv med PT som yrke?

Så mycket att du skulle aldrig kunna tro det innan du blir PT. Klienterna är fantastiska och ofta människor som du kommer se upp till. De kommer bjuda dig på middag, julafton och allt annat. Dina kollegor är oftast människor du verkligen gillar och kommer nära. Friheten är mer än med något annat jobb.

Du gör ett jobb som kan påverka samhället dramatiskt. Du hjälper faktiskt med att göra samhället bli mer hållbar. Att hjälpa människor leva mer effektivt, göra sina jobb i livet bättre och bli lyckligare är fantastiskt. Det finns ingenting som gör mig så glad som när jag har hjälpt en människa på fel livsbana börja om på rätt livsbana.

Finns det något negativt med PT som yrke?

Situationen # 1: När en kund har mål som de inte har stöd för. Det är den vanligaste problemen. De flesta är inte redo att backa ett par steg för att sedan kliva fram, utan de vill kliva fram direkt från början. Det går ganska lätt att åtgärda den problemen med bra kommunikation och bra tester för att visa de att de alltid går faktiskt framåt, bara inte på det sättet de ville direkt från början.

Situation # 2: Väldigt kräsna kunder med lite kapacitet. Kräver väldigt mycket, klarar av väldigt lite. De två egenskaperna brukar gå hand i hand och de människorna brukar också klaga väldigt mycket. Lösningen till deras problem är specifikt och oftast tufft att hitta.

De kunderna mår oftast väldigt dåliga. De unnar sig konstant och undviker sina gränser vid alla kostnader(det är ett tydligt tecken på att en människa lever livet ineffektivt eller är på fel livsbana helt enkelt).

När du kan ta hand om de kunderna har du löst problemen med alla dina kunder. De kunderna är dina nyckel kunder. Mitt förslag är att efter en frustrerande dag, du skriver ner deras namn på ett papper och allt vad du vet om de. Lösa deras problem.

I en perfekt PT värld är dina processor så pass bra att en människa kan komma till din PT timme och lämna med resultat utan att de ens visste att de tränade eller gjorde någon förändring till deras livsstil.

Vad är en bra PT?

Någon som hjälper sina kunder skaffa resultat. Vår skicklighet bedöms på hur mycket resultat våra kunder får. Direkt on koncist. 

Lite mer indirekt: en PT är någon som hittar lösningar och sedan hittar lösningar till de lösningarna. Först, att hitta exakt vad det är som våra kunder behöver är ganska tufft i sig. Men sedan att jobba in de lösningarna i deras liv är den stora utmaningen.

De flesta kommer vara ganska kräsna. Inte på ett otrevligt sätt, men på ett mänsklig sätt: "nej, jag kan inte göra det för att...." eller så säger de "ja" till nästan allt men gör inte vad som krävs-också väldigt vanligt, också väldigt mänsklig.

Det mesta av det är ditt fel. Like it or not. Ju mer erfarenhet och bättre processor du har, desto smidigare kommer allting vara. Efter 10-15 år gör nästan alla exakt som du säger. Varför? För att du har lärt dig konsten av att be de att göra saker de kan göra. I början kommer du be de att göra nästan omöjliga saker: sluta röka, sluta käka godis, börja göra kondition 3 ggr i veckan, och träna med mig två gånger i veckan....nu!

Livsstilsförändringar är så klart den stora utmaningen men också det som är mest givande när du börjar hjälpa människor regelbundet ändra sina liv. Hur kommer du få dina kunder som är mycket sociala och upptagna med annat, att äta sunt, dricka ofta, sova och inte förstöra sina resultat på helgen? Om du vill verkligen leva på PT och gilla ditt jobb kommer du behöva göra just det. Det räcker inte med bra träning bara, fast det behöver finnas. Då är man bara en middle of the road tränare och de bättre PTsarna kommer knuffa ut dig snarare eller senare. Du behöver vara lösningen till alla deras problem.

Programmering är ett konst, allting handlar inte om teknik: love breaking it to you actually. Du kommer inte komma långt med bara "använd bra teknik på allt" som filosofi. Du behöver hitta specifika lösningar till dina kunders problem och sedan progressera de ditt: och det är först och främst sant med problem i deras livsstil.


Följa mig på Instagram: Everyman_

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Cook your biceps!

A lot of my guys have arm issues and I am sure it is the same for a lot of trainers. Biceps work is fun to do and, contrary to what a lot of modern day trainers still believe, direct bicep work is necessary. It used to be that people would let their clients' heavy back work take care of their biceps as well, but I have only found that to be a failure in all of my clients, maybe because of the first major point I make in this article(see below). For us drug free, health focused trainers, it is important to have as much information as possible at our disposal so we can get whatever edge we can. So, without further ado: let's cook the biceps!

The area of the body that you think of as the biceps, the front of the upper arm, has three main functions. The issue is that the primary function of the biceps might not be what you think it is. Upon researching for this article, I learned that there is a considerable amount of disagreement on the subject of whether or not the biceps primar…

The Lion and the Slave: Coaching Backward

"I was at [the] top of my game when I was in combat....To me, it's a little distressing to realize I was at my best doing something as terrible as war."-Robert Rheault US special forces. *source at end of article 
That PBS Vietnam war documentary re-confirmed my now strong beliefs about the subject I have written about below: forgiveness. A lot of those guys mix up some very good feelings with some very bad things. That causes problems later in life and requires a process similar to the one I am suggesting in this article. 
There are two well known kid's stories that represent the theme of this blogg article very well: the Lion and the Slave, and the Pea and the Princess. The idea is that you have to get rid of the bad, not just keep focusing on the good. "Repentence and forgiveness" is what it is called in old world talk, but is really the process of learning from, getting to the truth, and letting go of. 

You are limited by your beliefs. Your beliefs come…

The Perfect Butt

This subject contains within it one of my pet peeves: people searching endlessly for the right exercise to build their butts.

The glutes are the biggest muscle group in the body and absolutely critical to your well being. If it is hard to find an exercise that really works yours, then something is wrong, unfortunately. That'd be like someone having a hard time finding an exercise that works their heart or something. It just shouldn't be that difficult. It happens to be the case for a lot of people out there though, and it just so happens that it is an easily resolvable issue for most of them. 

This brings me to my first point: make all of your leg exercises more glute dominant by plugging of some of your energy leaks.
I feel compelled to inform you that the primary reason the glutes are not developed in most people is because of inactivation which is the result of core instability and recipricol inhibition, which is when a muscle group is recieving less signal from the brain and…