Summa sidvisningar

söndag 3 augusti 2014

Den inre miljön (it's a long one)

(OBS! Jag kan bara skriva på Svengelska!)

Jag läste en artikel om magbakterier och fetma i Scientific American. I en serie av olika studier gjorda på råttor, visade de hur råttor med samma diet men olika slags magbakterier kunde växa normalt eller bli feta. De visade också hur råttor behandlade med antibiotika men matad en normal diet blev feta. Sist, visade de hur råttor behandlade med antibiotika samtidigt som en fet diet var fetast av alla.

En observation de gjorde var att råttorna som var fetast var de som hade få men några dominerande bakterier i tarmen, medans de som var smalast hade en inre miljö mer som en "regnskog" med många olika slag av baktierier.

Dr. Martin Blaser är ett känd läkare och forskare inom området och han ligger bakom några av de mest kända studierna. I hans bok Missing Microbes berättar han om hur sjukdomar av olika slag, allergi, diabetes, asthma, matallergier, eksem och fetma har ökat markant de sista 20 åren och det kanske är på grund av vår överanvändning av antibiotika och inte bara mat.

Han nämner i en intervju att 90% av våra kroppar är faktiskt inte våra kroppar, utan andra levande organismer. Han nämner också att de organismerna har varit med oss väldigt länge och de börjar förändras nu.

I en annan intervju på NPR pratar han välidgt mycket om hur barn är födda och hur det kan påverka deras framtid. Barn som föds vaginalt blir täckta och sväljer en del av mammans vaginalvätska som är fylld med laktobaciller, bland annat. Studier visar att mammans bakterier finns överallt utanpå och inne deras kroppar. Barn som föds med kejsarsnitt visar det exakt motsatta. Deras hud ser helt enkelt ut som bara hud. I studier gjorda på båda två grupper visar det sig att barn födda med kejsarsnitt har ökningar i båda fetma och diabetes, bland annat. Nu håller de på med ett nytt experiment där barn som föds med kejsarsnitt får en tops av mammans vaginalvätska för att ge de bakterierna som de hade fått om de fötts vaginalt.

Han fortsätter att prata om behovet för antibiotika jämfört med användningen av antibiotika i olika delar av USA. Västra USA skiljer sig med 50% mindre användning av antibiotika mot södra USA, fast behovet för antibiotika skiljer sig inte någonting överhuvudtaget. Det är uppenbart att kulturen påverkar användningen.

Mellan raderna är det tydligt för mig att han säger att antibiotika behöver vara någonting som enbart läkarna får förskriva och patienter borde inte få insistera att få recept på det. De allra flesta bakteriesjukdomar som antibiotika skrivs ut mot går faktiskt över av sig självt tidsnog, även öroninfektion. Om det finns en tydlig negativ konsekvens av antibiotikabehandling, vilket det nu finns, behöver vi vara mer mån om att bara ta det om det finns bevis att det behövs och inte bara för säkerhets skull.

Här är intervjun: http://www.npr.org/2014/04/14/302899093/modern-medicine-may-not-be-doing-your-microbiome-any-favors


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar