Summa sidvisningar

måndag 3 mars 2014

Det som behövs


...för att få snabba och långvariga resultat:

Är det viktigt med en kropp som har en bra arbetsfördelning. Det är det jag tänker mest på när jag tränar folk. I våra kroppar har vi muskler som har specifika jobb(eller flera). Om de inte gör sitt jobb, görs jobbet av andra muskler på ett mindre effektivt sätt. Det vanligaste sättet det sker kallas för synergistic dominance-när en hjälpsam muskel tar över huvudrollen i jobbet. Detta kommer misslyckas i längden. Alla våra muskler behöver göra sina egna jobb och om de inte gör det och lasten fördelas för mycket mellan flera muskler istället för det primära kommer området sluta svara till träningen(i bästa fall) eller skadas, i värsta fall.

I de allra flesta människor ligger midjan, rumpan, och bröstryggen bakom de största problemen. Bålen ska vara stabil för att höften ska kunna vara mobil. Om höften behöver stabilisera för mycket, betyder det att det inte kommer göra lika mycket jobb som den hade gjort om den fick vara mobil. Bröstryggen är också ett problem. På grund av dennas daglig uttänjning ifrån att sitta frammot lutad hela dagen, slutar den jobba lika mycket som den behöver. Det betyder då att ländryggen troligtvis kommer få göra en del av bröstryggens jobb. Det är dåligt på grund av det faktum att ländryggen redan gör en del av höftens(rumpans) jobb och dessutom är bröstryggen två gånger så stor som ländryggen. Darför får ungefär 8-10 människor idag ryggont vid någon tillfälle i deras liv.


Alla muskler behöver göra sina egna jobb. De gör det eller de gör det ganksa väl i varenda människa ni ser i tidningarna som har kommit långt i den här sporten. Utan det kan man inte komma långt. Man kommer längst med muskler som gör sina egna jobb och inte behöver lita på varandra allt för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar