Summa sidvisningar

onsdag 11 december 2013

Hur vi mår bra

Allt som vi gör, gör vi för att må bra. Ett verktyg för bekvämlighet är det vi använder oss av för att må bra, vare sig det en sak eller en aktivitet. Vissa verktyg för bekvämlighet är bättre än andra. Det som definerar hur bra ett verktyg är, är dennas hållbarhet.

Tex: Alkohol får oss att må bra, men sen får det oss att må dåligt i framtiden, vilket gör det till ett värre verkyg. Tobak är ett liknade exempel. Om vårt enda mål är att må bra, vill vi må bra med ett verktyg som inte kommer få oss att må sämre senare.

Motion är ett bra verktyg för bekvämlighet. Vi kan använda oss av det och det har väldigt lite potential att få oss att må dåligt längre fram i tiden. Våra stora intressen i livet är också bra verktyg. Musik är ett bra verktyg. Dans är ett underbart verktyg som hjälper oss att komma i kontakt med andra människor vilket är det samma mål som alkohol bruka användas till. Sport är ett underbart verktyg som har samma potential. Det som alla de här verktygen har gemensamt är att de får oss att må bra utan att senare få oss att må dåligt. Det gör de till verktyg vi kan använda om och om igen: hållbara verktyg.

Min uppfattning är att de flesta människor har välmående som mål eller att ha kul som mål, inte välmående med ett specifikt verktyg eller att ha kul med ett specifikt verktyg. Jag fattar också att varenda en av oss hade mest roligt när vi var barn, långt innan ohållbara verktyg kom in i våra liv. Till sist, jag förstår att dagens samhälle har troligtvis mindre kul och mår sämre än det någonsin har gjort och vi använder oss av flera konsumtionsverktyg för bekvämlighet än vad vi har någonsin gjort förut.

Vi kan nå alla våra mål nu och i framtiden genom att ersätta de gamla verktygen med mer hållbara verktyg och på det sättet göra våra liv mer njutbara hela tiden och fulla med potential för mer utveckling och välmående.

Kontakta mig gärna för en föreläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar